14.2.09

Μου τη σπαει ο αγιος Βαλεντινος..


Χτες το βραδυ εκανε παρτυ το athens pride για την οικονομικη του ενισχυση. Ως καλο μελος της lgbt κοινοτητας πηγα, οχι μονο για να πιω το ποτο μου αλλα βοηθησα και εθελοντικα για καποια ωρα. Αυτο γιατι θεωρω πως το athens pride αποτελει μια μορφη μαζικου visibility, οπως κι αν λεγεται παρελαση ή διαδηλωση και ειναι σημαντικο να υπαρχει. Αντισταθηκα λοιπον στις κριτικες που ελεγαν "γιατι παρτυ σ'ενα μεγαλο εμπορικο μαγαζι αυτη την περιοδο;". "Γιατι τοσο ακριβη η εισοδος;". "Το pride ειναι απολιτικο και δεν προσφερει τιποτα".

Εσκασα μυτη κατα τις 12 με δυο φιλες στο μεγαλο μαγαζι με το κυριλε ντεκορ, και στη συνεχεια εκατσα στην εισοδο για 1, 5 ωρα. Αρχικα ημουν διπλα στους, καθολου συμπαθεις, πορτεριηδες και ταυτοχρονα διαδραματιζονταν διαφορα σκηνικα. Το πρωτο ειχε να κανει με δυο αγορια εκ των οποιων ο ενας ηταν πιο μελαχρινος απο το επιτρεπτο, ετσι φανηκε τουλαχιστον γιατι ο πορτιερης τους ειπε πως το παρτυ ειναι private και χρειαζεται προσκληση για να μπουν. Εμφανιστηκε ομως ενας απο τους διοργανωτες και ετσι μπηκαν μεσα. Στην απορεια μου "γιατι private" η πορτα μου απαντησε πως το μαγαζι δεν αφηνει ξενους (!!). Στην επομενη σκηνη βλεπω την ιδια πορτα να εχει παρει το screw, που υπηρχε στην εισοδο, και να χαζογελαει με τη τρανς του εξωφυλλου...

Ο κοσμος του παρτυ τωρα ηταν, επι το πλειστον, κυριλε και εμοιαζε φραγκατος. Αν οχι πραγματικα φραγκατος, σιγουρα απο τις τυπισσες και τους τυπους που δινουν τα παντα για να εχουν αστραφτερο στυλ και μια θεση στα γκαζομαγαζα. Καπου εκει αρχισα να εχω κριση ταυτοτητας..

Συζητωντας με μια φιλη, κυριως για το σκηνικο με τους "ξενους", που ειναι στην οργανωτικη επιτροπη, αυτο που μου εδωσε να καταλαβω ειναι η πιστη στον διαχωρισμο μεταξυ ορατοτητας των γκει και πολιτικης. Και οτι δεν μπορεις να ρωτας τις πολιτικες του μαγαζιου για τους πελατες, "δεν φτανει που μας εκαναν την χαρη να γινει το παρτυ".

What?? Απο που κι ως που πρεπει να σκεφτομαστε οτι μας κανουν χαρη και απο που κι ως που πρεπει εγω να νιωσω οτι εντασσομαι στη σφαιρα του αποδεκτου επιτρεποντας να αποκλειονται αλλα ατομα; Κι αν δεν ειναι αυτο μια πολιτικη πραξη τοτε τι οριζουμε ως πολιτικη; Τις συζητησεις στη βουλη; Οι τις ολομελειες μια οργανωσης ή ενος κομματος; Πολιτικη πραξη ειναι καθε μας πραξη, ποσο μαλλον οταν αυτη ειναι μαζικη, επιθυμει να προβαλλει αιτηματα, να διεκδικησει. Και οταν επιτρεπεις την διαιωνηση των ιεραρχησεων και των αποκλεισμων τοτε το μονο που κανεις ειναι να πριμοδοτεις το συστημα που σε αποκλειει.

Αυτα για το παρτυ, προς μεγαλη μου απογοητευση. Στη συνεχεια φυγαμε, πηγαμε σε ενα αλλο μαγαζι, στην Κολωκοτρωνη, και παιζαμε σκακι ως το πρωι. Μετα ξυπνησα στις 15.00 και δεν πηγα στη διαδηλωση για τους συλληφθεντες και τωρα νιωθω ασχημα για αυτο...

5 σχόλια:

stassa είπε...

"απο που κι ως που πρεπει εγω να νιωσω οτι εντασσομαι στη σφαιρα του αποδεκτου επιτρεποντας να αποκλειονται αλλα ατομα;"

Έτσι γίνεται συνήθως όμως. Η κάθε μειονότητα δείχνει την άλλη και λέει "να, αυτοί είναι οι κακοί, εμείς είμαστε καλοί".

Σκέφτομαι αυτό που σου είπε η μετανάστρια που λες, οτι "τα προβλήματά μας δεν είναι ίδια".

Χέσε μέσα λίγο είναι το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

dummy είπε...

Μα εκει ακριβως ειναι που σκιζομαι κι εγω. Εχεις μια θεση, εγω τη λεω πολιτικη, καποιος αλλος μπορει να το αρνηθει, που λεει "μη με αποκλειεις, εχω ισα δικαιωματα με τους στρειτ" και δεν μπορεις να καταλαβεις πως οι αποκλεισμοι δεν εχουν να κανουν μονο με εσενα που εισαι γκει αλλα ειναι ολο το συστημα που λειτουργει με αυτον τον τροπο πολυ απλα το αναπαραγεις.

Οταν καποιος/α μου λεει οτι εχουμε αλλα προβληματα ή αυτο ειναι αλλο θεμα, ή αλλο η σεξουαλικοτητα αλλο η πολιτικη, δεν ξερω τι αλλο να κανω..απλα νιωθω οτι κι εγω αποκλειομαι και τιθομαι στο περιθωριο λογω αυτων των αντιληψεων. Γιατι μετα ξεκινα το παιχνιδι του ποιος ειναι πιο "φυσιολογικος".

Νομιζω οτι το βασικο μου προβλημα ξεκινα απο την επιθυμια μου για συνεργασια και οταν οι προσπαθειες μου πεφτουν στο κενο νιωθω αδιεξοδο..

amvro είπε...

α δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι συνεργασίες θα γίνει σε άλλα επίπεδα

ΦΟΛΑ ΣΤΟ PRIDE! :)

dummy είπε...

ενταξει, δεν νομιζω οτι συμφωνω με τη φολα στο πραιντ..
απλα θα το ηθελα περισσοτερο συνειδητοποιημενο σχετικα με την πολιτικη σημασια της στασης του και των πρακτικων του.
ε, και περισσοτερο queer
τουλαχιστον ατομα που συμμεριζονται την ιδια κριτικη θα μπορουσαν να εχουν μια αισθητη παρουσια μεσα σε αυτο..

amvro είπε...

αυτός ο κόσμος βρίσκεται σε αλλους χώρους πιστεύω. το pride είναι για τους επαγγελματίες gay συνδικαλιστές [καθεστωτικά καθήκια], για αυτούς που κάνουνε businees out of it [σπόνσορες, gay επιχειρήσεις] και για κάποια πιτσιρίκια που δεν πολυκαταλαβαίνουν τι ακριβώς γίνεται.