5.12.08

Πολιτικες αναπαραγωγης και transgender σωματα

Αυτες τις μερες καποια απο τα μαθηματα στο μεταπτυχιακο εστιαζουν στις πολιτικες της αναπαραγωγης. Κοινως τι σημανει αναπαραγωγη. Ποιες/ οι αναπαραγουν, πως. Συγκεκριμενα ποιες και ποιοι πρεπει να αναπαραγουν και πως. Οι συζητησεις αρχικαν αναφερθηκαν στις υποχρεωτικες στειρωσεις πληθυσμων που θεωρηθηκαν απο διαφορα κρατη μη "παραγωγικοι", μη επιθυμητοι, τοσο απο τη ναζιστικη Γερμανια οσο και απο αλλα "δημοκρατικα" και δημοκρατικα κρατη. Κοιταξα λοιπον να βρω παραδειγματα στη δικη μου εμπειρια και καθημερινοτητα.
Εχετε σκεφτει ποτε τι χρειαζεται να κανει ενα transgender ατομο στην ελλαδα του 2008 για να αλλαξει τα χαρτια του και να αποκτησει και "επισημα" την επιθυμητη εμφυλη ταυτητοτητα του; Περα απο την παρακολουθηση απο ψυχιατρο, καθως το να μη σ'αρεσει το φυλο που σου εχουν δωσει με το ονομα στην κολυμβηθρα, θεωρειται ψυχικη διαταραχη. Περα απο την επαφη με ασχετους γιατρους που κανουν το παν για να σε κανουν να νιωσεις μη "φυσιολογικος" μη "κανονικη" και ψαχνουν να βρουν πανω σου το "γονιδιο που προκαλει την παρεκλιση" (λογια γεννετιστριας) και την ανωμαλια. Περα τελος παντων απο ολη την ταλαιπωρια που σου επιφυλασεται για να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας σε αυτους που υποτιθεται οτι σε στηριζουν, στο τελος πρεπει να στειρωθεις. Γιατι τι αλλο σημαινει η απαιτηση απο το ελληνικο κρατος της πληρους αφαιρεσης των εσωτερικων γεννητικων οργανων και η αποδειξη της για την αλλαγη των χαρτιων σου;
Και υστερα αναρωτηθηκα που βρισκεται τελικα το φυλο; Και τι ειναι το φυλο; Μια ορμονη; Ενα γονιδιο; Μια ωοθηκη; Ενα αρχιδι; Και ποιος ειναι αυτος που το οριζει; Ποιος ειναι αυτος που οριζει πως πρεπει να βιωνω το σωμα μου, να το νοηματοδοτω και να το ζω; Ισως η απαντηση δινεται με την πρωτη ερωτηση που μου εκανε ο αρμοδιος ψυχιατρος την πρωτη φορα που τον επισκευτηκα "Σου αρεσουν τα αγορια;" Γιατι το πιο πιθανο βεβαια ειναι πως για να εισαι αγορι πρεπει να σ' αρεσουν τα κοριτσια και για να εισαι κοριτσι πρεπει να σου αρεσουν τα αγορια. Και για να εισαι σωστο αγορι πρεπει να εξαλειφθει απο το σωμα καθε ορατο ή
μη στοιχειο που αποσυντονιζει την κανονικοτητα του εμφυλου διαχωρισμου. Γιατι πως να το κανουμε, τα φυλα ειναι δυο και οτιδηποτε υπαρχει περα, στο ενδιαμεσο ή αρνειται την σταθεροτητα αυτης της "αληθειας" ωφειλει να μην υπαρχει, να εξαλειφεται, να μην εχει αξια και λογο.
Εγω αρνουμαι. Θελω να ορισω το σωμα μου και την ταυτοτητα μου οπως μου αρεσει. Οπως τη νιωθω και οπως μου αξιζει. Θελω οτι κανω να το κανω επειδη το θελω οχι επειδη ετσι επιβαλλει μια κυριαρχη νορμα που σκοπο εχει να κοβει και να ραβει σωματα συμφωνα με τις παραλογες αληθειες της. Ετσι κι αλλιως αυτες οι αληθειες εχουν αξια μονο για την αυτοσυντηρηση της και το τελευταιο που θελω ειναι να συντηρηθει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: