17.5.09

Femmes of Ρower






Προβληματιζομαι αυτες τις μερες πανω στις εννοιολογησεις της αρρενoπωτητας και της θηλυκοτητας. Κυριως σκεφτομαι τους τροπους που μαθαινουμε τι ειναι ερωτικο και τι οχι, τι χαιρει κοινωνικου κυρους και τι οχι. Και το μυαλο μου πηγαινει στις μπουτς και τις φαμ και αναρωτιεμαι μηπως η αρρενοπωτητα, ακομα και αποδεσμευμενη απο τα σωματα στα οποια εχουν συνηθισει οι περισσοτεροι γυρω μας να την συναντουν, συνεχιζει να ειναι ενας κεντρικος τροπος ασκησης εξουσιας και προκλησης φαντασιωσεων. Αναρωτιεμαι, δεν λεω οτι συμβαινει απαραιτητα. Για να αναρωτιεμαι ομως ολο και καποιο λογο θα εχω. Και ισως μιλαω για αυτο διστακτικα γιατι φοβαμαι ακομα και να ξεστομισω πως σε χωρους που θελουν να λεγονται queer η πρωτοκαθεδρια της αρρενωποτητας βρισκεται βαθια ριζωμενη στα μυαλα και στις πραξεις μας...Και αυτα τα λεω εγω, κατεξοχην butch lover.
Ετσι να υπαρξει μια ισορροπια δημοσιευω αυτες τις super sexy φωτο, ολες του Del Lagrace Volcano, ως αφορμη προβληματισμου.

http://www.dellagracevolcano.com

5 σχόλια:

LeS? είπε...

Αυτό είναι ένα θέμα που προέκυψε και μετά την προβολή του ντοκυμαντέρ boy i am (δεν ξέρω να το είδες) σίγουρα την στιγμή που ζούμε στην πατριαρχία η αρρενωπότητα συνδέεται με κάποια μορφή εξουσίας και αντίστοιχα η θυληκότητα με κάτι κατώτερο από κει και πέρα έγκειται στην κάθεμία και στον καθένα πόσο θα υιοθετήσει αμάσητα κάποια πρότυπα ή θα έχει μια ταυτότητα χωρίς αναπαράγει και τα αρνητικά της κομμάτια. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή...

dummy είπε...

ναι εγινες.
μοιαζει η αρρενοπωτητα να ειναι αξια απο μονη της και ταυτοχρονα να συνδεεται με συγκεκριμενες αξιες και δεδομενα χαρακτηριστικα. για παραδειγμα, θυμαμαι μια γνωστη μια φορα να αναρωτιεται, μα γιατι να εισαι μπουτς αν εισαι παθητικη; ???

LeS? είπε...

ναι αυτό που λες ακούγεται... το τι συνδέει η καθεμία και ο καθένας με μια ταυτότητα ή με έναν ρόλο... το να είναι κάποια butch γιατί πρέπει απαραίτητα να είναι ενεργητική ή αντίστοιχα γιατί πρέπει η κάθε γυναίκα που αυτοπροσδιορίζεται ως femme να είναι παθητική..

Gender Terrorist είπε...

ξεκάθαρα συμμερίζομαι τον προβληματισμό σου!

Η θηλυκότητα, που είναι άχρηστη ως αξία γενικώς, υποτίθεται ότι είναι πολύ χρήσιμη στο πολύ συγκεκριμένο θέμα του να βρεις να γαμηθείς πχ. Ή του να σε θεωρούν 'το ωραίο φύλο'.

Πούτσες.
Ακόμα και σε κουίαρ κύκλους, η αρρενωπότητα 'μετράει' περισσότερο. Και το λέω εγώ που επίσης μ'αρέσουν οι άνθρωποι με αρρενωπότητα, αλλά και οι άνθρωποι με θηλυκότητα, και αυτό που εισπράττω από τους τελευταίους είναι περισσότερη ματαίωση, αυξημένες υποχρεώσεις και όχι αρκετή ανταπόδωση.

Αλλά ακόμα και στην ετεροκανονική κοινωνία, η θηλυκότητα πρέπει να είναι η 'αρμόζουσα'. Δηλαδή να εκφράζεται από ένα άτομο με θηλυκό σώμα (απαράβατος κανόνας, αλλιώς είναι γελοία, παραβατική, κλπ). Και να έχει το τάδε και το τάδε χαρακτηριστικό, να είναι υποχωρητική, καλόβολη, συναισθηματική, νέα, αρτιμελής, αδύνατη, και μια λίστα ολόκληρη.

Δεν ξέρω να αναλύσω αν η εξουσία είναι που τραβάει τον κόσμο προς την αρρενωπότητα, γιατί και οι θηλυκότητες μπορούν να είναι εξουσιαστικές. Αλλά ότι υπάρχει μια ανισότητα, γι'αυτό είμαι σίγουρη.

Τί λες, dummy?

dummy είπε...

Προφανως και δεν μπορει γινουν κατανοητες οι σχεσεις εξουσιας με ορους θηλυκοτητας αρρενοπωτητας μονο, υπαρχουν παντα και αλλοι παραγοντες.
Επισης δεν ισχυουν τα ιδια πραγματα σε ολα τα κοινωνικα πλαισια. Πχ. ενα μπουτσακι μπορει να "μετραει" περισσοτερο μεσα σε ενα ομοκοινωνικο περιβαλλον ενω εκτος αυτου του πλασιου, ακριβως λογω αρρενωποτητας, να τιθεται εκτος. Απο την αλλη, οι γενικευσεις, που εγω αρχισα να κανω, παντα εχουν προβληματικες οψεις.
Μια φιλη που μολις μπηκε παντως μου ειπε πως "ναι, ισχυει, αλλα οχι παντα"..
Ε, μετα βεβαια, ερχεται και ο παραγοντας του πια τον παιρνει πια τον δινει που ειναι αλλος ενας παραγοντας αξιολογησης και αποκτησης κυρους.