17.11.08

"Τα σπασανε ολα οι κουρδοι..."

Χτες το βραδυ βρισκομουν στο λεωφορειο απο αθηνα για πατρα. Ειχα απορροφηθει κοιτωντας απο το παραθυρο και σκεφτομουν το γατο μου, που εσκαγε μαζι με τις αποσκευες και ακουγα ντερτιfm, καθως ολοι οι οδηγοι λεωφορειων θεωρουν πως αυτος ο σταθμος ειναι ο αγαπημενος ολων των επιβατων. Γι'αυτο και φροντιζουν να τον ακουνε συχνα και δυνατα. Καποια στιγμη λοιπον ακουω τον οδηγο να λεει στον μικρο συνοδηγο του, γιος του απο οτι καταλαβα υστερα απο λιγο, "τα σπασανε ολα οι κουρδοι στην πατρα. 200 αμαξια σπασανε. Πεταγανε πετρες στο λιμανι." Μια κυρια απο πισω πεταχτηκε να διορθωσει, "Αφγανοι ηταν". Και προσθεσε και αυτη. "Τα σπασανε ολα". Περιμενα κι εγω να ανοιξει καποια συζητηση μετα απο αυτο. Να ρωτησουν κατι. Γιατι τα σπασανε. Τι εγινε; Αντ' αυτου η κουβεντα εμεινε εκει. Υστερα απο λιγο το παιδακι ρωτησε να μαθει κατι παραπανω και ο οδηγος μπαμπας του του ειπε απλα οτι τους μαζεψε η αστυνομια, οποτε τωρα ολα ειναι ενταξει. Η ταξη αποκατασταθηκε και στη συνεχεια του ειπε κατι για την αρχαια κορινθο.

Περασε η ωρα και φτασαμε στο λιμανι της πατρας οπου επικρατουσε ησυχια. Μεσα στην αιθουσα αναμονης υπηρχαν κατι γεροδεμενα παλικαρια με ξυρισμενα κεφαλια. Ενας απο αυτους φορουσε στρατιωτικο παντελονι με το οπλο του στην μεση. Καποιοι απο τους υπολοιπους φορουσαν μπλουζακια που πληροφορουσαν το κοινο για το οτι ειναι ΟΥΚ. Τους κοιτουσα καμποση ωρα ωσπου καποια στιγμη συνηδητοποιησα οτι πολυ λιγο απεχουν απο το να ειναι απλα φασιστακια και ανατριχιασα μολις τους σκεφτηκα εν δρασει. Στην πραγματικοτητα τι ΟΥΚ τι ΛΟΚ τι απλα φασιστακια μαλλον δεν διαφερουν και πολυ.

Στο λιμανι, στο δρομο προς το πλοιο οι πετρες που πεταχτηκαν ειχαν μαζευτει σε σωρους και λιγοι λιμενικοι ειχαν απομεινει εδω κι εκει. Λιγο παρακατω καποιο απο τους μεταναστες αψηφωντας τον κινδυνο τρεχουν και μπαινουν κατω απο μια νταλικα. Εισητηριο για να περασουν τα συνορα αφου οταν καποιος απο αυτους πλησιασει το λιμανι τον πετανε αμεσως εξω.

Αυτο που κυριως με εκανε να προβληματιστω ειναι η απουσια προβληματισμου που κυριαρχει . Οι ανθρωποι δεν αναρωτιουνται πια για το γιατι των γεγονοτων; Καμια και κανεις δεν αναρωτηθηκε γιατι οι μεταναστες πετουσαν πετρες; Πως ξεκινησε ολο αυτο; Που βρεθηκαν 200 ή 300 εξαγριωμενοι μεταναστες και γιατι εξαγριωθηκαν;

Για τα χτεσινα γεγονοτα, που ειναι μονο ενας κρικος απο την αλυσιδα οσων συμβαινουν στην πατρα αντιγραφω ενα ποστ απο το athens indymedia.

"Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η καταστολή στο λιμάνι της Πάτρας. Κάθε μέρα έχουμε καινούργιους ξυλοδαρμούς και δεκάδες συλλήψεις. Ενδεικτικά χθες μεσα στο container-κρατητήριο του λιμανιού βρίσκονταν 47 άτομα εκ των οποίων 16 ανήλικοι.

Σήμερα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Στην προσπάθεια κάποιων μεταναστών να ταξιδέψουν για Ιταλία, οι λιμενικοί σακάτεψαν 3 άτομα, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά τραυματισμένος. Είχαμε ακόμα συλλήψεις και άλλους τραυματισμούς.

Οι Αφγανοί τότε μετέφεραν τους τραυματίες τους στον Ερυθρό Σταυρό, όπου εκεί αλληλέγγυοι τους μετέφεραν στο νοσοκομείο του Ρίου ακολουθούμενοι από ασφαλίτικα. Στο Ερυθρό Σταυρό συγκέντρωθηκαν γύρω στους 150 πρόσφυγες και άλλοι τόσοι αλληλέγγυοι. Ξεκίνησαν κι άλλοι απ'τον καταυλισμό αλλά ανακόπηκαν στο δρόμο απ'τους μπάτσους.

Η οργή των προσφύγων ήταν έκδηλη. Κατηφορίσαμε προς το λιμάνι όπου απαίτησαν να απελευθερωθούν όσοι μετανάστες κρατούνταν μέσα. Οι λιμενικοί πέταξαν το μπαλάκι στον εισαγγελέα, ο οποίος απάντησε αρνητικά.

Τότε η οργή των μεταναστών ξέσπασε πάνω στη διμοιρία των λιμενικών. Οι πέτρες λόγω της γραμμής του τρένου ήταν άφθονες και άρχισαν να πέφτουν σαν χαλάζι. Μας χώριζαν με τη διμοιρία τα κάγκελα του λιμανιού και μία μισάνοιχτη πόρτα.

Κάποια στιγμή οι λιμενικοί πλησίασαν την πόρτα και χρησιμοποίησαν τα γκλοπ με σκοπό να την ελέγξουν. Ταυτόχρονα ασφαλίτες, ΟΠΚΕ και ό,τι άλλο γουρουνοειδές υπήρχε μέσα στο λιμάνι πετούσε πίσω πέτρες με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τραυματιστούν.

Εκεί και οι υπόλοιποι αλληλέγγυοι μπήκαν στον πετροπόλεμο. Οι λιμενικοί υποχώρησαν και σπάζοντας την πόρτα μερικοί πρόσφυγες μπήκαν στο λιμάνι παίρνοντας στο κυνήγι τους λιμενικούς.

Ο πετροπόλεμος κράτησε τουλάχιστον ένα τέταρτο. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε με πορεία προς τον καταυλισμό. Περνώντας από την τελευταία πύλη του λιμανιού οι πρόσφυγες επιτέθηκαν εκ νέου σπάζοντας τα φυλάκια του λιμενικού.

Η πορεία κατέληξε στον καταυλισμό, ενώ λίγο πριν οι πρόσφυγες ακινητοποίησαν ρεπόρτερ τοπικού καναλιού που έπαιρνε πλάνα προκλητικά, αρπάζοντας του την κασέτα.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται 4 Αφγανοί οι οποίοι ανακρίνονται παράνομα, παρά τις προσπάθειες των αλληλέγγυων και δικηγόρων που βρίσκονται εκεί. Λόγω της κατάστασης στο νοσοκομείο, γιατρός πήγε στον καταυλισμό να φροντίσει τους υπόλοιπους τραυματίες.

www.noborderpatras.org"

για περισσοτερες λεπτομερειες ακολουθηστε το λινκ

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=905932

και εδω

http://indy.gr/newswire/mme-kai-o-3c7thesinos-ksesikomos-ton-metanastn-stin-patra

Μετα απο κατι τετοια το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι "αι στο διαολο πια, ιλιθιοι, βαλτε οτι εχει απομεινει απο το μυαλο σας να δουλεψει και σταματηστε να βλεπετε σιριαλ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: